"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra" 

Játékkal, Mesével Nevelő Óvónők Országos Egyesületének XXI. Konferenciája


A Játékkal, Mesével Nevelő Óvónők Országos Egyesületének XXI. Konferenciája Gödöllőn került megrendezésre 2013. június 28.-án. A Gödöllő Királyi Kastély Barokk Színháza adott otthon az országos szakmai konferenciának, melynek szervezését a gödöllői Szent János Utcai Óvoda nevelőtestület vállalta magára.  A királyi kastély és annak színházterme nemcsak „mesébe illő környezet”, de a szervező óvoda és a kastély múzeumpedagógiai közös projektjének helyszíne és tere is.  A konferencia mottója Weöres Sándor idézet: „…Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra”  A gyermeknevelés elméleti ismereteinek bővítése és a  gyakorlati tapasztalatok átadásán túl az óvónő mentális egészségének megőrzése is szerepelt a konferencia témái között.
A regisztrációt követően Dr. Pappné Pintér Csilla a szervező óvoda vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Gödöllő város polgármestere Dr. Gémesi György nyitotta meg a konferenciát. Bevezetőjében hangsúlyozta a városvezetés elköteleződését az óvodai nevelésügy mellett. Üdvözölte, hogy már másodízben Gödöllő fogadja a Játékkal Mesével Nevelő Óvónők szakmai találkozóját.
A konferencia díszvendége Szekeres Erzsébet textilművész, aki megajándékozta a hallgatóságot gondolataival, élményeivel, A „Benedek Eleki hagyaték” ,a tiszta forrásból való merítkezés jelentőségére hívta fel a figyelmet. Szekeres Erzsébet által illusztrált „Mese, mese, meskete, minden hétre egy mese” című Benedek Elek mesegyűjtemény méltán nyerte el a gyermekek és az óvónők tetszését. A rendező óvoda meseillusztrációs akvarellképeket vehetett át a művésznőtől, melyek az óvoda épületét fogják díszíteni és szimbolizálni a szülők és óvónők által kitalált mesei helyszínt – óvodai életteret (Négyszögletű kerek erdő, Kacsalábon forgó várkastély, Mézeskalácsház).
Gyermekek nélkül elképzelhetetlen egy óvónői találkozó. „Apró fürge lábak”- óvodások körjátékkal, népi játékokkal keltették életre a barokk színpadot. A paravánokat az óvodások által készített kézműves munkák színesítették.
Makra Lajosné közoktatási szakértő a pedagógiai program átdolgozásához adott hasznos segítséget. Előadásában kiemelte és értelmezte az Alapprogram módosított részeit. Sok sikert kívánt az átdolgozáshoz és a megvalósításhoz.
Dr. Csányi Tamás adjunktus (ELTE TÓK), Az óvodai mozgásos tevékenységrendszer a 21. században címmel tartott előadást. Az Alapprogram leginkább átdolgozott területe a Mozgás. Az előadó szemléletesen magyarázta és értelmezte az alapprogramban eszközölt módosításokat, mely korszerű terminológiával, pontosított és kibővített tartalommal megjelent szakmai iránytű. Bemutatta a fentiek hatását a módszertan és gyakorlati pedagógia számára. A differenciálásra, az élményorientált, sikerközpontú kooperatív játékra hívta fel a figyelmet, melynek nélkülözhetetlenségét a vegyes életkorú csoportok még inkább erősítik.
A szervező óvónők meglepetés manó-seprűtánca zárta a délelőtti blokkot. Ebéd előtt a Játékkal, Mesével Nevelő Óvónők Országos Egyesületi közgyűlésére is sor került. Bosnyák Zoltánné az Egyesület elnöke ismertette az elmúlt időszak történéseit. Beszámolt többek között arról, hogy az egyesület vezetősége az Oktatási Hivatalhoz benyújtotta a Játékkal mesével nevelő módszertani továbbképzés akkreditációs dokumentációját engedélyeztetésre. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a továbbképzések lebonyolítását régiónként érdemes megszervezni, ennek előkészítésében számít az országos lefedettségű egyesületi óvodákra, a jól képzett szakemberekre.
Majsai László pszicho-pedagógus Hogyan pihenjük ki a mit? c. előadásában összegyűjtötte azokat a tényezőket, amik a mentális „elfáradás”, az itthon és otthon különböző elvárásai, követelményei, okai lehetnek. Hangsúlyozta a kompetenciahatárok felismerésének jelentőségét, az aktív pihenés fontosságát. Ötleteket adott a kikapcsolódásra, regenerációra, feltöltődésre.
Zilahi Józsefné emlékeztetett arra, hogy az értékeinket, elért eredményeinket tudásunkat adjuk tovább. Az élet mindig változik. Vörösmarty szavaival: „Ront vagy javít, de nem henyél.” Gyűjtsünk és adjunk át egymásnak: jó gyakorlatokat, ötleteket, tapasztalatokat!
A gödöllői kolléganők meseindíttatású játékainak módszertani bemutatójára került sor. Mácsárné Hevesi Mária óvónő Faludy Ildikó: Herceg Egérváry Elemér naplója óvodai szintű feldolgozását ismertette a megjelentekkel. A kastély múzeumpedagógiai kiadványát egy egész évet átívelő projekt keretében építették be az óvónők a gyermekek mindennapi életébe ezzel közelebb hozva a gyermekekhez, szülőkhöz a Gödöllő Királyi Kastély történetét, történelmét, épített emlékeit.
Szántó Csaba: Vargánya Apó a Görbe tölgyek őre mesegyűjtemény óvodai feldolgozásának tapasztalatiról Buzásiné Kómár Noémi számolt be a konferencia résztvevőinek képekkel, magyarázattal, saját élmények felelevenítésével.
A konferencia zárásaként az érdeklődők részt vehettek Faludy Ildikó muzeológus által vezetett Egérváry túrán, kastélylátogatáson. A gyermekek szemével láttatva haladhattak végig pincétől-padlásig, zeneteremtől- bálteremig Herceg Egérváry az egér és barátja Báró E. Sándor a macska nyomait felkutatva.
Sikeres, hasznos találkozón vehettek részt a megjelentek. „Vándor Márton” az egyesület mackója Gödöllőn vendégeskedik a következő egyesületi konferenciáig.

Dr. Pappné Pintér Csilla
A szervező óvoda vezetője

 

Tetejére